Bio

(ALLERLEI MEDEDELINGEN MET TITELS IN GROTE LETTERS)

2020:
De MENS BLIJFT SUCCESVOL DOORGAAN. NA DE UITZENDING VAN EEN FEL GESMAAKTE “BELPOP”-DOCUMENTAIRE OP CANVAS, EN NA DE SINGLE “OOSTENDE”, BEGINT DE GROEP VOORJAAR 2020 AAN EEN GROTENDEELS LANG OP VOORHAND UITVERKOCHTE LENTETOER, ONDER DE VEELZEGGENDE TITEL “AANWEZIG!”

IN DE 27 JAREN VOORDIEN IS ER NOG 1 en ANDER GEBEURD: ZIE ONDER, VAN BENEDEN NAAR BOVEN TE LEZEN…

25 JAAR DE MENS – 24 UUR DE MENS

 

Getallen !

Najaar 2017 bestaat De Mens 25 jaar. Dat wordt gevierd met een uniek jubileumconcert op 25 november in Het Depot in Leuven. Tickets daarvoor gaan vandaag, 30 augustus, in verkoop.

Het belooft een stormloop te worden, want De Mens is geliefder dan ooit. Nadat Frank Vander linden, Michel De Coster, Dirk Jans en David Poltrock in 2015 “Nooit genoeg” uitbrachten, volgens velen het beste album uit hun carrière, speelden ze talrijke, altijd enthousiast onthaalde concerten.

25 jaar De Mens in Het Depot wordt iets bijzonders: een avond met 25 songs uit alle hoofdstukken van hun rijkgevuld songboek, aangevuld met beelden uit het verleden en verhalen van een band die al die jaren relevant en springlevend is gebleven.

Alsof dat laatste nog bewezen moest worden, maakte het viertal deze maand op 24 uur tijd een nieuw album. Een sportief maar ook artistiek waagstuk, een uitdaging die alleen tot een goed einde kon gebracht worden door een groep die moeiteloos en vreugdevol samenspeelt, al talloze jaren, met de bezieling van beginners.

Het resultaat: 10 nieuwe songs, van “Dwaze gedachten” (1’39’’) tot “Onmondig” (6’41”). De single “Vier akkoorden”, die vandaag verschijnt, gaat vooraf aan het album dat op 22 september beschikbaar is.

“24 uur” en 25 jaar De Mens in Het Depot worden de hoogtepunten van een wonderjaar van De Mens — want in mei 2017 was daar al het bejubelde live-album “De Mens Live & Akoestisch In De Club”. Zuinig zijn ligt niet in de aard van de makers van “Dit is mijn huis”, “Jeroen Brouwers (schrijft een boek)”, “Irene”, “Nederland”, “Lachen en mooi zijn”, “En in Gent”, “Sheryl Crow I need you so”, “Maandag”, “Kamer in Amsterdam”, “Ergens onderweg”, “Zonder verlangen”, “Luide muziek in kleine auto’s”, “Hier komt mijn schip”, “Nooit genoeg” enz. enz.).

 

DE MENS – “NOOIT GENOEG”

Het elfde album van De Mens heet – het is geen toeval – “Nooit Genoeg”.

In 2012 en 2013 was er hun lange, ongewoon succesrijke twintigste verjaardagstoer. Nu, na een optredenpauze van bijna twee jaar, komen ze sterk terug met opvallend frisse nieuwe muziek. 

De vooruitgeschoven single heette – ook geen toeval – eveneens “Nooit genoeg”. Een dansbare oorwurm, opgenomen en gemixed door Bert Van Roy, het technisch brein achter Daan. Een onverwachte klank van een groep die niets meer moet leren maar nog veel wil verkennen. 

Het album klinkt navenant – extreem muzikaal, vol gerijpte klasse. Nu eens dansbare, dan weer bedachtzame Nederlandstalige rock. Met bijdragen van mooie vrienden als Sarah Bettens (K’s Choice), Gregory Frateur (Dez Mona) en Tijs Delbeke (Sir Yes Sir). De samenwerking met Herman Brusselmans “Angst” (vorig jaar een onverwachte hit) staat er op, aankomende radiohits als “Bemin me later” en “Als je niets hebt”, een ode aan luide rockmuziek (“Dit lawaai”), luide rockmuziek tout court (“Pijn – dronkenschap – verdriet”), snedige teksten en gitaren zoals we van De Mens gewoon zijn, alleen: meer en beter.

“Nooit genoeg” is een plaat van een groep op zijn hoogtepunt.

Albumvoorstelling: op 24 januari in Het Depot, Leuven. Daarna op tournee doorheen het land.


In 2011 deed De Mens zo goed als niets.

Dat mocht wel eens. Sedert 1992, toen “Dit is mijn huis”, “Jeroen Brouwers (schrijft een boek) en “Irene” verschenen, is Vlaanderens energiekste rocktrio nagenoeg onafgebroken aan de slag geweest.

Die werklust uit zich in songtitels — ongeveer 150 stuks, met (radio)hits  die een mooi deel van het verhaal vertellen: het genoemde openingstrio, daarna “Nederland”, “Lachen en mooi zijn”, “Maandag”, “Sheryl Crow I need you so”, “En in Gent”, vervolgens “Einde van de eeuw”, “Sex verandert alles”, “Ergens onderweg”, “Kamer in Amsterdam”, “Zonder verlangen”, “Luide muziek in kleine auto’s”, en recent nog “Hier komt mijn schip” en “Ik droomde dat ik sliep”.

Ruim zeshonderd optredens, clubconcerten èn festivaltriomfen, vertellen de rest. De Mens is een vaste waarde die al die tijd in beweging is gebleven,.

Nu is het tijd om de balans op te maken. Ze schrikken er zelf een beetje van: De Mens wordt 20…

En dus: FEEST ! Met op het podium alle klassiekers, plus een aantal nieuwe nummers en verrassingen. Meebrullen mag, wegdromen bij de meer bedachtzame momenten ook. Het publiek is in die jaren probleemloos meegegroeid met de groep. Oude fans zijn gebleven, nieuwe fans zijn er bij gekomen.

Frank Vander linden, Michel De Coster en Dirk Jans spelen ten dans & euh ten denk, en vooral: de ziel uit hun en uw lijf. Niet te missen, in dit nu al memorabele feestjaar.


DE MENS – IS DIT MIJN HART ? (persmededeling van No Circus) (april 2010)

Een reünie-cd ! Na 18 jaar De Mens, en na de solo-uitstap van Frank Vander linden (“Frank Vander linden”/”In de walszaal”, overal op drie en vier sterren onthaald), kwamen Vander linden, Michel De Coster en Dirk Jans samen met één nieuw doel: een album maken dat nog eens diep en hoog en ver ging.

Het resultaat heet ‘Is dit mijn hart ?’  Rijk en gevarieerd qua stijl en sfeer,  en muzikaal  tot in de details uitgewerkt.

“Een groep, een èchte groep, is nooit een oppervlakkig gegeven”, zegt De Coster,  “je moet samen muzikaal èn emotioneel tot het uiterste gaan, anders heeft het geen zin”.

En waarover gaat ‘Is dit mijn hart ?’  ?

“Over depressie en feest” zegt Vander linden. “Cd’s en boeken moeten tegenwoordig over één ding gaan. Zo van: dit is X zijn echtscheidingsplaat, dat is het boek waarin Y zijn inzinking van zich afschrijft … maar een goede cd gaat over àlles.”

De muziek is zacht en hard en alles wat daartussen ligt. De Mens heeft een eigen karakter, maar heeft zich nooit aan één stijl gebonden. “Er zijn al genoeg cd’s die één geluid aanhouden”, zegt Dirk Jans. Van de gitaarpop van ‘Hier komt mijn schip’ en ‘Ambulancier’ naar de mijmeringen van ‘Ooit’ en ‘Bleek’, tot de harde rock van ‘Buiten spelen’: de middelen variëren, het doel is hetzelfde – de luisteraar meenemen en vasthouden. Op die manier is ‘Is dit mijn hart ?’ een soort alternatieve Het Beste Van De Mens, met zelfs ruimte voor nieuwe kleuren, zoals de emopop van ‘Ik droomde dat ik sliep’ of de neo-new wave van ‘Ik besta’.

Noem het een reünie-album van een groep die domweg vergeten te splitten is. Tien cd’s in achttien jaar, het is niet niks. En juist daarom gaat ‘Is dit mijn hart ?’ dieper, hoger, verder dan alles wat voorafging.


DE MENS in 2009: LUID & DUIDELIJK (zomer 2009)

De Mens bestaat 17 jaar en 10 cd’s lang en kan terugblikken op 600 succesvolle optredens. Misschien zeggen letters hier nog meer dan cijfers. Dit zijn de titels van hun radiohits en live-meezingers:

Dit is mijn huis – Jeroen Brouwers (schrijft een boek) – Irene- Nederland – Lachen en mooi zijn – Maandag – En in Gent – Sheryl Crow I need you so – Einde van de eeuw – Sex verandert alles – Ergens onderweg – Denk je nog aan mij (nu je bij de Quick werkt) – Kamer in Amsterdam – Zonder Verlangen – Luide muziek in kleine auto’s – Onder de duinen – Er is geen mens die ons begrijpt

Voeg daarbij de wilde chemie van een trio dat elkaar en het podium steeds beter kent.

Frank Vander linden: zang en gitaar
Michel De Coster: bas, zang
Dirk Jans: drums, zang

Drie individuen, één doel: het huis doen rocken. Mèt het publiek.